matpriser.nu

Minska matsvinnet med några
enkla knep!
Hem > Artiklar

Minska matsvinnet med några enkla knep!

Visste du att närmare 19 kilo ätbar mat slängs i soporna samt 26 kilo mat och dryck hälls bort per person, varje år i Sverige? Oftast beror det på att maten inte ätits upp i tid eller helt enkelt av okunskap. Ofta kan maten användas mycket längre än vi kanske tror. Enligt Livsmedelsverket kunde varje hushåll spara minst 3000 – 6000 kr per år bara genom att minska mängden matsvinn. Inte så illa va?

Att minska på matsvinnet är bra både för miljön men även för din plånbok! Därför tänkte vi dela med oss av några knep hur du minskar på ditt matsvinn. Det krävs mindre än du tror.

Tips för att minska matsvinnet i ditt hushåll

  • Planera. Köp inte mer än du behöver. Kolla igenom skåpen innan du handlar, även längst in i skåpen. Oftast brukar det gömma sig ett och annat bortglömt paket där.
  • Undvik att förvara mat i dirket solljus. Då mognar de oftast snabbare.
  • Förvara grönsaker rätt! Lägg in dem i kylskåpet och ta fram bara någon timme innan du ska använda dem. På så sätt förlänger du deras livslängd rejält .
  • Var kreativ! Ostkanter kan rivas och användas i paj. Lite trötta rotfrukten kan skäras upp och rostas i ugnen. Övermogna frukter är goda i en smoothie eller paj. Bruna bananer bli supergoda i bananpannkakor.
  • Titta, lukta och smaka. Mjölk och yoghurt kan smaka bra, och därmed vara helt ofarlig att äta flera dagar efter bästföredatumet passerat. Samma gäller många andra varor.
  • Frys in! Frysen är din bästa vän när du vill minska ditt matsvinn. Frys in om du gör stora mängder och ta hellre upp varje dag en portion än att riskera att maten blir dålig i kylskåpet.
  • Sortera kylskåp och torrskafferiet! Bara genom att hålla ordning i kylskåpet kan du minska risken att maten blir gammal. Ställ alltid den maten med närmaste bäst-före datum längst fram och gå med jämna mellanrum igenom kylen så inget paket glöms bort.
  • Internet är din vän! Har du hittat mjöl som passerat bästföredatum för länge sedan? Inga problem, så länge det luktar och ser bra ut kan du använda det som normalt. Samma gäller många andra livsmedel. Sök därför på internet efter information innan du slänger bort mat som du känner dig osäker på. Det finns svar på det mesta!

 

Vilket är ditt bästa tips för att minska matsvinn?